Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Žalúdočná šťava

Žalúdočná šťava
- Zloženie: základom je voda a ióny, ďalej enzým pepsín, HCl, gastrin-hormón, mucino-hlien

Pepsín je proteolytické enzým a vzniká z látky bielkovinového charakteru - pepsinogenu odčlenenie časti molekuly HCl. Pepsinogen je neúčinnú látkou, gastrin je tkanivový hormón, ktorý podporuje sekréciu HCl a vzniká v sliznici tej časti žalúdka, ktoré sa hovorí pylori.
pH žal.šťávy je 1-1,5 a je zabezpečené HCl

Riadenie sekrécie žal.šťávy: 1) neuropsychickými podnety - pomocou X.hlavového nervu (myšlienky na jedlo)
2) mechanické a chemické podnety - kúsky jedla, kofeín, nikotín, alkohol a tkanivové hormóny.

Zmes potravy a žal.šťávy sa označuje ako chymus.

Žádné komentáře:

Okomentovat