Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Elektroforézou BIELKOVÍN

Elektroforézou BIELKOVÍN
Dáva podrobnú informáciu o zložení bielkovinového spektra. Najčastejšie sa vykonáva v sére (ďalej v moči, likvidēti). Vychádza z charakteristiky bielkovín pohybovať sa v jednosmernom elektrickom poli v závislosti na veľkosti svojho náboja. Pretože u bielkovín pri fyziologickom pH krvi prevažuje záporný náboj pohybujú sa od zápornej katódy ku kladnej anódy. ELFO môže prebiehať na rôznych nosičoch (papier, agar, agarového, Polyakrylamidový gél). V súčasnosti sa uprednostňuje delenie na agarového.
Po skončení ELFO delenia sa doštička zafixuje a zafarbia a nasleduje vyhodnotenie. To môže byť vizuálne alebo pomocou denzitometer - Denzitometrický krivka.
Bielkovinové spektrum sa rozdelí na frakcie: albumín (obsahuje len jednu bielkovinu). α1, α2, β, γ globulíny. Každá globulínová frakcia obsahuje niekoľko bielkovín, ktoré v prípade potreby môžeme kvantifikovať imunochemickou. Za patologických okolností sa niektoré z frakcií môžu zvyšovať alebo znižovať. Podľa toho rozoznávame niekoľko tzv elektroforetických typov. Podľa výsledkov ELFO teda nemôžeme presne stanoviť diagnózu, môžeme len zaradiť ochorenia do skupiny príbuzných chorobných stavov.

Žádné komentáře:

Okomentovat