Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Exokrinní funkcie pankreasu

Exokrinní funkcie pankreasu
Exokrinní funkcie pankreasu sa vyšetruje pomocou súpravy SPOFAGNOST PANKENZAN. Súprava obsahuje textační pokrm (bielkovina kazeín) a tzv acetyl-tyrosil-aminobenzoovou kyselinu (diagnostikum).

Vyhotovenie: - pacient 12 hodín lačná, potom sa mu ústami podá diagnostikum a testační pokrm. Kazeín vyprovokuje tvorbu chymotripsinu, ktorý rozštiepi bielkovinu, ale aj podanej diagnostikum. Z diagnostika vzniká p-aminobenzoová kyselina, ktorá sa preukazuje v moči. Podľa koncentrácia p-aminobenzoové kyseliny v moči posuzujeme funkčná zdatnosť pankreasu. V moči by sa malo objaviť viac ako 30% podanej kyseliny.
Pred spofagnostem pankenzan sa dělal sekretin-pankreoenzyminový test, keď sa tieto látky podávali injekčne a sondou sa získavala duodenálnej šťava s pankreatickými enzýmy.
Pri správnej funkcii pankreasu ich aktivita v priebehu testu stúpala. Test bol pre svoju náročnosť opustený. V súčasnej dobe nie je k dispozícii ani spofagnost pankenzan aj pri ochoreniach pankreasu sa stanovuje iba amylase aktivita a lipázy v sére prípadne u chronických zápalov podžalúdkovej aktivita elastázy v stolici.

Žádné komentáře:

Okomentovat