Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Príčiny:

Príčiny:
- Hyperparathyreóza (nadvýroba Parathormón), môže byť primárna, ak je zvýšená tvorba spôsobená rastom nádoru prištítnych teliesok alebo ich zápalom. Poznáme aj sekundárne hyperparathyreózu, ktorá sprevádza zlyhanie obličiek - v tomot prípade sa totiž netvorí kalcitriol a vázne vstrebávanie Ca z čreva. V krvi je nízka hladina ionizovaného Ca a to vyvolá zvýšenú produkciu Parathormón, čím dochádza k odvápňovania kostí.
- Liečebne sa u pacientov sa selhávajícími obličkami podáva umelo pripravený kalcitriol, ktorý preruší tento "začarovaný kruh".
K ďalším príčinám hyperkalcémie patria zvýšené uvoľňovanie Ca z kostí u dlhodobo znehybněných pacientov, pri rozsiahlych úrazoch a nádoroch kostí.

Hypokalcémia - hodnoty Ca pod 2,4 mmol / l.
Hlavným prejavom je sklon ku kŕčom.
Príčinou môže byť nedostatok vitamínu D pri poruche jeho vstrebávanie alebo nedostatočnom prívode v potrave, pri nedostatočnej endogénnou tvorbe, pri nedostatku UV žiarenia. Ďalšou príčinou môže byť nedostatočná produkcia Parathormón napr. po chirurgických operáciách na štítnej žľaze. Príčinou môžu byť aj zvýšené nároky na Ca v tehotenstve a počas dojčenia. Tiež všetky stavy spojené s alkalémií vedú k zníženiu hladiny ionizovaného Ca.

Žádné komentáře:

Okomentovat