Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Elektroimunoprecipitace (raketová metóda)

Elektroimunoprecipitace (raketová metóda)
- Ab je opäť v agarózy, u spodného okraja doštičky si vytvoríme niekoľko otvorov (blíž katóde). V jednosmernom elektrickom poli dôjde k pohybu Ag od - k + a Ag sa zároveň stretne s Ab v agarózy. Vytvorí sa zrazeninovú línie v tvare rakety. Jej výška sa porovná so štandardným roztokom.

Imunoprecipitace v roztoku - prejaví sa tvorbou zákalu, ktorý sa hodnotí nefelometricky (meria sa odrazené svetlo) alebo turbidimetricky (meria sa svetlo, ktoré prešlo roztokom)

RIA metóda - radioimunoanalýza - v roztoku je limitované množstvo Ab, hľadaný Ag a značený Ag rádioizotopov. Dochádza k vzniku komplexu Ag - Ab a značenýAg - Ab. Ich pomer je ovplyvnený vzájomným pomerom značeného a neznačeného Ag. Po obsadení všetkých voľných miest na Ab, zostanú v roztoku voľné značeného i neoznačenou Ag, ktoré je potrebné oddeliť od vzniknutých komplexov (centrifugáciou). Potom je možné zmerať rádioaktivitu supernatantu alebo sedimente. Čím je vyššia rádioaktivita supernatantu (je teda veľa voľných značených Ag), tým je aj vyššia koncentrácia hľadaného Ag. Čím vyššia je rádioaktivita sedimentu, tým menej hľadaného Ag bolo vo vzorke, pretože väčšinu väzbových miest na Ab obsadil značený Ag. Výhodou stanovenie je vysoká citlivosť, nevýhodou je vyššia finančná aj pracovná náročnosť (potreba spec. Meracieho prístroja a riziko práce s rádiooznačený s možnými zdravotnými následkami.

Žádné komentáře:

Okomentovat