Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Vitamíny rozpustné v tukoch

Vitamíny rozpustné v tukoch
Vitamín A = retinol, axeroftol
Je prijímaný potravou priamo alebo vo forme provitamíny betakaroténu.
Zdrojom je vaječný žloudek, mlieko, maslo, mrkva, paprika, kel, hrach, špenát, šípky, čučoriedky, marhule, banány a pečeňové tkanivo
Hydrolýzou betakaroténu v čreve vznikajú 2 molekuly vitamínu A, ktoré sa resorbují alebo dôjde k vsakovania samotného betakaroténu a následné hydrolýze.
Dostatočná hladina betakaroténu v krvi je tiež ukazovateľom neporušeného vstrebávanie lipidov. Transport vitamínu A v krvi je zabezpečený bielkovinou RBP (retinol binding protein)
Vzhľadom k tomu, že sa jedná o pomerne malú molekulu, ktorá prejde okami glomerulárního filtra, viaže sa ešte na prealbumin. Komplex vitamín A - RBP - prealbumin už glomerulárním filtrom neprojde.
Vitamín A je súčasťou tzv očného purpure, bráni šeroslepota. Je dôležitý pre správne formovaní pokožky a správnu funkciu slizníc. Pôsobí aj proti vzniku voľných kyslíkových radikálov a zúčastňuje sa snad iv prevencii zhubných nádorov.
U malých detí pri veľkom prísune betakaroténu v mrkve dochádza k osobitnému žlutohnědému nádychu pokožky, čo sa označuje ako karotinémie alebo karoténovej ikterus alebo bronzový ikterus. Nejedná sa o trvalé ochorenie - po znížení prísunu betakaroténu v potrave bronzový nádych pokožky pomaly zmizne.

Žádné komentáře:

Okomentovat