Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Glandotropní hormóny

Glandotropní hormóny
Glandotropní hormóny pôsobia buď na periférne endokrinné žľazu a vyvolávajú v nej tvorbu hormónov (TSH - štítna žľaza) alebo pôsobia priamo na cieľovú tkanivo (MSH - pôsobí priamo na melanocyty a ovplyvňuje pigmentáciu pokožky, prolaktín pôsobí priamo na bunky mliečnej žľazy a MES na bunky kostí a svalov)

THP
Jeho nedostatočná produkcia v detstve sa označuje ako nanismus - dieťa má zvyčajne normálne pôrodná hmotnosť ale porucha sa začne prejavovať medzi 2. - 4. rokom veku. Konečný vzrásť v dospelosti je 120 - 150 cm. Porucha sa dá liečiť dlhodobým podávaním rastového hormónu a je veľmi drahá. Príčinou býva najčastejšie nádor adenohypofýzy - operačný liečba.
Nadmerná produkcia STH v detstve spôsobí gigantismus - obří vzrůst - vyšší ako 195 cm. Príčinou je nádor adenohypofýzy.
Nadmerná produkcia STH v dospelosti spôsobuje tzv akromegálie, keď rastú len koncové (akrální, periférna) časti tela (brada, nos, uši, prsty na rukách aj nohách, nadočnicové oblúky, jazyk). Kosti rastú len do šírky (napr. obratlová tela - deformácie chrbtice - skolióza). Príčinou býva nádor adenohypofýzy - pri jeho rýchlom raste dochádza ik poruchám zraku.

Žádné komentáře:

Okomentovat