Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

CTV

CTV
CTV tvoria približne 60% CTH. Táto hodnota sa líši podľa veku, pohlavia a telesnej konštitúcia. U novorodencov tvoria CTV až 80% CTH. V starobe je naopak nižšia než obvyklý priemer. Za jeden až dva roky života klesne hodnota CTV z 80% na 60%.
Ženy so zreteľom na viac tukového tkaniva majú zvyčajne menej CTV ako muži. Štíhlí jedince majú viac CTV ako jedinci obézna alebo s nadváhou.
CTV sa delí na vodu uloženú v bunkách ICT a vodu uloženú mimo bunky ECT. ECT sa ďalej delí ešte na tekutinu uloženú v mezibuněčných priestoroch IST a tekutinu v cievach IVT.
Samostatnú skupinu tvoria transcelulární tekutiny (nejdou ztařadit do žiadnej z predchádzajúcich skupín. Patrí sem mozkomíšní mok, tekutiny GIT, tekutiny v kĺbových puzdrách atď
Objem telesných tekutín závisí tiež na príjme a výdaji tekutín. V ideálnom prípade je príjem aj výdaj rovnaký a potom hovoríme o vyrovnanej bilancii tekutín. Ak je príjem vyšší ako výdaj, hovoríme o pozitívnej bilancii - objem tekutín v tele sa zvyšuje a môžu vzniknúť opuchy. Ak sú straty tekutín vyšší ako ich príjem hovoríme o negatívnu bilanciu a hrozí dehydratácia. U zdravého človeka si telo riadi prísun a výdaj tekutín pomocou regulačných mechanizmov (pocit smädu, receptory vo veľkých cievach, činnosť obličiek).

Žádné komentáře:

Okomentovat