Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Tesne po pôrode

Tesne po pôrode
Tesne po pôrode sa vyšetrujú dedičné poruchy metabolizmu a hľadá sa predovšetkým vrodená hypothyreózu a porucha metabolizmu AMK - fenylketonúria.
Vrodená hypothyreózu sa vyšetruje na základe stanovenia hladiny TSH v krvi novorodenca.
Fenylketonúria je porucha premeny AMK fenylalanínu na AMK tyroxín, keď sa v krvi dieťaťa hromadia prvú z uvedených AMK a spôsobuje kŕče, poruchy psychického i telesného vývoja dieťaťa. Tieto prejavy sa objavia až po 6 mesiaci veku dieťaťa, preto je včasná diagnostika veľmi dôležitá. Fenylketonúria sa vyhľadáva pomocou tzv Gutrieho testu, ktorý je založený na raste kolónií mikroorganizmu Bacillus subtilis na živnej pôde s kvapkou krvi novorodenca. Mikróbov stúpa na živnej pôde iba vtedy, keď je v kvapke krvi zvýšená koncentrácia fenylalanínu.

OSOBITOSTI laboratórneho VYŠETROVANÍ VO VEKU

Starší ľudia mávajú väčšinou viac chorôb naraz a berú súčasne viac liekov. To môže mať vplyv na laboratórne výsledky. S narastajúcim vekom klesá hladina clearence endogénneho kreatinínu, zhoršuje sa vylučovanie nepotrebných a toxických látok obličkami - z tohto dôvodu rastie nebezpečenstvo predávkovania rôznymi liekmi.

Žádné komentáře:

Okomentovat