Vitamín D
- Cholekalciferol (u živočíchov)
- Ergokalciferol (u rastlín)
Patrí k vitamínům, ktoré si organizmus dokáže vytvoriť napríklad z cholesterolu pôsobením UV žiarenia a následne dvojaký hydroxylácia steroidního jadra v pečeni a obličkách. Časť vitamínu D je prijímaná potravou v rybom tuku, masle, mlieku, kvasniciach a žloutkách. I takto prijímaný vitamín D vo forme cholekalciferolua ergokarciferolu podlieha dvojitej hydroxylácia.
Vzniknutý kalcitriol ovplyvňuje metabolizmus vápnika - zvyšuje hladinu ionizovaného kalcia v sére.
Nedostatok kalcitriol v období rastu kostry vedie k deformáciám kostry, ktoré sa označuje ako křivice = RACHITIS. Tiež je porušená tvorba zubov.
V súčasnej dobe sa deťom podáva vitamín D v kvapkách v 3. týždni a 3. - 4. mesiaci života.
Žádné komentáře:
Okomentovat