Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Na území Slovenskej republiky môžu ...

Na území Slovenskej republiky môžu podľa tohto ustanovenia podnikať v poisťovníctve predovšetkým poisťovne a zaisťovne založené ako štátny podnik alebo akciová spoločnosť.
Ďalším subjektom, ktorý môže podľa zákona o poisťovníctve podnikať na tomto úseku, sú poisťovacie spolky. Poisťovací spolok je združenie občanov, ktorý vykonáva poisťovaciu činnosť pre svojich členov na základe zmluvy. Vznik, právne pomery a spôsob hospodárenia poisťovacieho spolku sú upravené osobitnými predpismi – je to predovšetkým zákon č.83/1990 Zb. o združovaní občanov, v znení zákona č.300/1990 Zb. Zákon o poisťovníctve sa však na poisťovacie spolky vzťahuje iba vtedy, ak je to v ňom výslovne ustanovené.
V poisťovníctve môžu na území SR podnikať aj zahraničné poisťovne, a to prostredníctvom svojho obchodného zastupiteľstva za podmienok ustanovených zákonom o poisťovníctve a osobitným predpisom, ktorým je zákon č.42/1980 Zb. o hospodárskych stykoch so zahraničím, v znení neskorších predpisov.
Poisťovňu ako štátny podnik so sídlom na území Slovenskej republiky môžu založiť ústredné orgány štátnej správy Slovenskej republiky.
Poisťovňu ako akciovú spoločnosť môžu založiť slovenské právnické osoby podľa osobitného predpisu (obchodný zákonník). Zahraničné osoby môžu založiť poisťovňu len ako akciovú spoločnosť za podmienok ustanovených osobitným predpisom.

Žádné komentáře:

Okomentovat