Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

b)a) MF SR uhradí zo štátneho ...

b)a) MF SR uhradí zo štátneho rozpočtu majetkovú ujmu banke, ktorá splnila povinnosť ad a) v skutočne preukázanej výške, najviac do výšky ustanovenej zákonom o ŠR na príslušný rok. Skutočnú výšku majetkovej ujmy je banka povinná preukázať MF SR do 5 kalendárnych dní po uplynutí mesiaca, a MF SR poukáže banke úhradu majetkovej ujmy do 15 dní po jej preukázaní, ak sa nedohodnú na iných lehotách.

2.3.3.Sporiteľníctvo ako súčasť bankovníctvo
Sporiteľne sú verejne peňažné ústavy určené na to, aby prijímali vklady fyzických osôb, tieto vklady úročili a tak podporovali sporivosť. Ťažiskom je poskytovanie služieb práve v súvislosti s prijímaním vkladov, sporiteľne síce poskytujú aj pôžičky, táto činnosť sa však vždy považovala za sekundárnu.
Vznik sporiteľní mal základ vo verejnej dobročinnosti. Už v r.1611 vypracoval Hugues Delestre svoj “Premier plan du Mont-de-Piété francais” ako program zriaďovania prvotných foriem ľudových peňažných ústavov, ktorý sa však v praxi nerealizoval. Naproti tomu v Anglicku vzniklo v 18. storočí niekoľko “Saving banks”, ktoré predstavovali určitú kombináciu banky a sporiteľne v neskoršom chápaní a mali slúžiť najmä na sústreďovanie drobných úspor robotníkov, ktoré sa potom (spravidla pred Vianocami) vracali aj s úrokmi. Ešte v polovici 19. storočia pracovali sporiteľne prakticky bez zisku a náklady na ich riadenie a udržiavanie boli hradené z príspevkov a darov.

Žádné komentáře:

Okomentovat