Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Etapa liberalizácie devízového práva ...

Etapa liberalizácie devízového práva priniesla odstránenie tejto nerovnováhy a subjekty už majú právne zakotvený celý rad opatrení. Samozrejme, že z charakteru devízových vzťahov vyplýva, že ich právna úprava bude vždy vyjadrovať v určitej miere prevahu verejného celospoločenského záujmu nad záujmami jednotlivca alebo skupín.
Oprávnenia a povinnosti subjektov každého právneho vzťahu sa viažu na určitý objekt, pre ktorý tieto subjekty vstupujú do právneho vzťahu. V devízovo právnych vzťahoch sú objektom týchto vzťahov predovšetkým zahraničné platobné prostriedky, ako aj ďalšie hodnoty, s ktorými možno nakladať iba po splnení zákonom predpísaných podmienok alebo na základe súhlasu príslušného orgánu.

4.4.Devízové hospodárstvo
Existencia devízového hospodárstva je jedným zo základných východísk, ak sa má bližšie objasniť niektorá stránka fungovania vonkajších ekonomických vzťahov v danom štáte. Vymedzenie pojmu devízového hospodárstva je preto osobitne významné. Tu treba poukázať na skutočnosť, že vedecko-právne vytváranie tohoto pojmu sa nekryje s pojmom, ktorý by bolo možné nájsť v platnej právnej úprave.

Žádné komentáře:

Okomentovat