Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

V poslednom čase možno hovoriť aj ...

V poslednom čase možno hovoriť aj o funkcii kapitálovej či podnikateľskej, ktorú charakterizuje účasť poisťovní na podnikaní na finančnom trhu.
Zachovaná zostáva aj funkcia poistenia ako dôležitého činiteľa sociálnej rovnováhy, pretože zmierňuje rozdiely medzi jednotlivými sociálnymi skupinami obyvateľstva. Úspešné naplnenie tejto funkcie však môže narušiť inflácia, ktorá poškodzuje záujmy občanov najmä v prípade sociálneho a životného poistenia.

Pri používaní finančných prostriedkov poisťovní vznikajú poistné vzťahy, ktoré sú charakterizované určitými špecifickými črtami. Sú to:
• solidárnosť, čo znamená, že poistenci prispievajú poistnými príspevkami, t.j. poistným, do poistných fondov, a súčasne rešpektujú, že poistné náhrady sa poskytujú len tým členom poistného spoločenstva, u ktorých nastala poistná udalosť,
• podmienená návratnosť, čo znamená, že poistná náhrada sa poskytne poistenému len v prípade, ak nastane poistná udalosť, ktorá bola vopred dohodnutá v poistnej zmluve a v poistných podmienkach,
• neekvivalentnosť, čo znamená, že poistné náhrady nie sú závislé od výšky zaplateného poistného.

Žádné komentáře:

Okomentovat