Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Predovšetkým je to poistné.

Predovšetkým je to poistné. Možno ho považovať za cenu poskytnutej poistnej ochrany, teda cenu poistenia. Môže byť limitované veľkosťou rizika, cenou poisteného majetku, ekonomicky primeraným ziskom poisťovateľa a pod.
Pod poistným rizikom rozumieme súhrn rizík krytých príslušným poistením tak, ako ich preberá poisťovňa. Je vždy vymedzené právnym rámcom poistného práva. Je podmienené časovou platnosťou poistenia (poistná doba) a ďalším okruhom miestnych vymedzení.
Poistné podmienky predstavujú zákonnú úpravu určitého druhu poistenia. sú súčasťou poistnej zmluvy (poistky), ktorou sa završuje dvojstranný právny úkon, na základe ktorého vzniká zmluvné poistenie fyzických a právnických osôb.
Poistné plnenie predstavuje poisťovňou vyplatené náhrady škody na poistenom majetku a výplaty z úrazového a životného poistenia, prípadne osobitných foriem dôchodkového pripoistenia.
Poistenie úzko súvisí s úverom. Životné poistenie býva často podmienkou poskytnutia osobného úveru. Niektoré poisťovne zakladajú peňažné ústavy pre svojich poistníkov, ktorým touto cestou požičiavajú peniaze, na záruku, ktorú predstavuje alebo aspoň zvyšuje ich poistka. Je tu však ešte jeden faktor – poistné rezervy a ďalší majetok poisťovní je dôležitým zdrojom úveru verejného aj súkromného.

Žádné komentáře:

Okomentovat