Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

d) devízový rezervný fond

• ako technická rezerva je dlhodobý zdroj krytia záväzkov vyplývajúcich z poisťovacej alebo zaisťovacej činnosti, z ktorej vyplýva povinnosť poskytovať poistné plnenie v zahraničnej mene,
• tvorí sa z devízových príjmov z poisťovacej a zaisťovacej činnosti vykonávanej na základe devízového povolenia príslušného devízového orgánu,
• používa sa na krytie rozdielu medzi devízovými príjmami a výdavkami v bežnom roku, ktoré súvisia s poisťovňou alebo zaisťovacou činnosťou.
Pri likvidácii poisťovne jej iné záväzky môžu byť uhradené z prostriedkov účelových poistných fondov až po splnení pohľadávok poistných subjektov.
Každý fond sa účtovne vedie oddelene od ostatného majetku poisťovne. Vytvorené prostriedky fondov nemožno poisťovni odňať a nepodliehajú daňovej ani odvodovej povinnosti. Zostatky fondov sa prevádzajú do ďalších rokov bez obmedzenia.
Poisťovne sú ďalej povinné viesť účtovníctvo o stave a pohybe majetku a záväzkov, nákladoch a výnosoch a zisku alebo strate podľa osobitných predpisov. Ročnú účtovnú závierku poisťovne preskúma audítor alebo osoba, prípadne skupina osôb určená dozorným orgánom.

Žádné komentáře:

Okomentovat