Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Ďalej NBS môže poskytnúť bankám ...

Ďalej NBS môže poskytnúť bankám na dobu najviac 6 mesiacov úver zabezpečený cennými papiermi uvedenými v predchádzajúcom odseku, prípadne štátnymi dlhopismi alebo inými cennými papiermi so štátnou zárukou so splatnosťou dlhšou než 1 rok, alebo skladiskovými listami pre tovar hromadného charakteru plne poistený proti strate a poškodeniu, ako aj iným majetkovými hodnotami.
V záujme zachovania likvidity banky môže NBS výnimočne poskytnúť banke krátkodobý úver, a to na dobu najviac troch mesiacov.
Zákon o NBS však upravuje aj problematiku jej obchodov so SR. Vzťah k finančnému hospodáreniu SR je vyjadrený predovšetkým tým, že NBS vedie príjmové a výdavkové účty štátneho rozpočtu, štátnych finančných aktív a pasív a štátnych (účelových) fondov. Platby z výdavkových účtov sa vykonávajú do výšky súhrnného zostatku na príjmových účtoch, súhrnný zostatok nemožno prečerpať.
NBS môže na základe rozhodnutia bankovej rady poskytnúť SR krátkodobý úver nákupom štátnych pokladničných poukážok splatných do troch mesiacov od ich nákupu na krytie výkyvov v hospodárení štátneho rozpočtu v priebehu roka. Celkový stav týchto úverov kedykoľvek v priebehu roka nesmie prekročiť 5% príjmov štátneho rozpočtu SR v uplynulom roku.

Žádné komentáře:

Okomentovat