Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

V krajinách, kde v dôsledku historického ...

V krajinách, kde v dôsledku historického vývoja je právny poriadok postavený na koncepcií anglosaského práva, chápe sa ako súčasť bankového práva aj celá samostatná oblasť súdnych rozhodnutí v sporoch bánk so zákazníkmi, ktoré slúžia ako precedensy a tvoria prameň práva (na rozdiel od tzv. kontinentálneho práva vychádzajúceho z odkazu rímskeho práva). Napr. v USA sa bankové právo považuje za súčasť práva obchodného a k jeho prameňom patrí aj komerčný kódex (Uniform Commercial Code).

2.3.Pramene bankového práva v SR
Vývoj bankového práva bol na niekoľko desaťročí prerušený a akcelerácia nových momentov určujúcich ďalší vývoj našej spoločnosti po novembri 1989 znamenala oživenie záujmu o bankové právo ako také a o jeho opätovné konštituovanie.
Napriek konštatovaniu, že bankové právo abstrahuje od menovo právnych úprav, nemožno nevidieť, že menové právo a jeho problematika významne determinuje situáciu na úseku bankového práva. V zjednodušenom ponímaní možno banky a celú bankovú sústavu označiť za inštitucionálny nástroj realizácie menovej politiky daného štátu, napriek tomu, že banky ako komerčne pôsobiace subjekty uskutočňujú celý rad činností, ktoré nemožno označiť za realizáciu zámerov štátu na úseku meny.

Žádné komentáře:

Okomentovat