Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Ďalej možno spomenúť ani zákon č.40/1964 Zb. ...

Ďalej možno spomenúť ani zákon č.40/1964 Zb. (Občiansky zákonník) v znení neskorších predpisov. Upravuje predovšetkým problematiku vkladov na vkladových knižkách, vkladové listy, sporožíro a ďalšie formy vkladov, ale aj zmluvu o pôžičke, ktorej predmetom môže byť aj požičanie peňazí, rovnako možno v osobitných prípadoch aplikovať ustanovenia týkajúce sa zmluvy o úschove.
Burzová problematika je do istej miery samostatnou oblasťou práva, ktorá je v našich podmienkach novou a ktorá zasahuje do viacerých právnych odvetví – najmä obchodného, občianskeho, ale aj bankového. Preto tu treba spomenúť zákon č.214/1992 Zb. o burze cenných papierov, v znení zákona č.249/1994 Z.z. a nadväzujúce vyhlášky MF č.64/1993 Z.z. o technickom vyhotovení verejne obchodovateľných cenných papierov a č.121/1993 Z.z. o obsahu a spôsobe vykonania maklérskej skúšky.
Samostatná problematika cenných papierov nie je predmetom skúmania finančného práva, iba ak v sprostredkovanej podobe. Vzhľadom na to, že finančná veda a výsledky je skúmania sa premietajú čoraz častejšie aj do oblasti pôsobenia vedy finančného práva, ktoré zastrešuje aj bankové právo, pripomíname na tomto mieste – bez ďalšieho komentára – aj existenciu zákona č.600/1992 Zb. o cenných papieroch. Nemožno nespomenúť aj zákon č.530/1990 Zb. o dlhopisoch – veď napr. emisia komunálnych obligácií a ich umiestňovanie a predaj záujemcom sa uskutočňuje prevažne za účasti bánk ( po predchádzajúcom súhlase MF SR).

Žádné komentáře:

Okomentovat