Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

4.3.Základné prvky devízovo-právnych vzťahov

Právny vzťah vzniká na základe právnej normy, ak sú splnené hypotézou predpokladané a predvídané skutočnosti, tieto skutočnosti sú právnymi skutočnosťami. Subjekty právneho vzťahu sú nositeľmi právnych povinnosti a oprávnení, kde je prítomná aj ich právna záväznosť.
Devízovo právne vzťahy vznikajú, ak sa uskutoční predpoklad stanovený právnym predpisom. Právna skutočnosť, ktorá je predpokladom vzniku devízovo právnych vzťahov, nemusí závisieť na vôli subjektu tohto vzťahu (pre ďalší výklad používame pojem “subjekt” namiesto “účastník”, ktorý by mohol evokovať orientáciu na procesnoprávny aspekt). Ďalej môže byť aj výslednicou určitého správania sa osôb alebo uskutočnením devízovo právneho aktu.
Pre devízovo právne vzťahy je typická nerovnoprávnosť ich subjektov. Na jednej strane stojí štát, zastúpený oprávneným orgánom, vystupujúci vo vrchnostenskom postavení, na druhej strane fyzické alebo právnické osoby, vystupujúce v podriadenom postavení. Musia preto strpieť rozhodnutie štátu, aj keď by nebolo v súlade s ich záujmami, a musia sa tomuto vrchnostnému rozhodnutiu podriadiť. Orgán vybavený rozhodovacou devízovou právomocou, rozhoduje síce v súlade s ustanoveniami správneho poriadku, avšak možnosti uplatnenia opravných prostriedkov sú takmer vždy viac alebo menej obmedzené. Je tomu tak aj v prípade Slovenskej republiky.

Žádné komentáře:

Okomentovat