Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Nová realita štátoprávneho usporiadania ...

Nová realita štátoprávneho usporiadania po 1. januári 1993 bola samozrejme medzníkom aj v oblasti poisťovníctva na Slovensku. Popri Slovenskej poisťovni, ktorá sa stala akciovou spoločnosťou, pôsobí v súčasnosti na slovenskom poistnom trhu vyše desať poisťovacích subjektov.
Poistenie predstavuje v súčasnosti komplex peňažných vzťahov, ktoré vznikajú v oblasti poisťovníctva v procese tvorby a prerozdeľovania peňažných rezerv v rámci činnosti subjektov tzv. poistného trhu.
Hlavnou funkciou poistenia zostáva aj naďalej rozdelenie rizika na väčší počet subjektov. Tým prináša určitú hmotnú výhodu aj väčší pocit bezpečnosti, ktoré sú dnes osobitne dôležité najmä pri uskutočňovaní podnikateľskej činnosti. Podnikatelia v priemysle a obchode dnes využívajú poistenie vo viacerých smeroch na znižovanie podnikateľského rizika. Poistením možno chrániť tak majetok pred jeho stratou alebo zmenšením, ako aj výnos a dôchodok.
Významná je aj funkcia preventívna lebo zábranná, ktorá nadobúda v činnosti jednotlivých poisťovní čoraz väčší význam a ktorá spočíva v účelnom vynakladaní prostriedkov a organizovaní podujatí zameraných na prehĺbenie právneho vedomia našich občanov a na zvýšenie ich zodpovednosti za ochranu zdravia a majetku.

Žádné komentáře:

Okomentovat