Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Zákon č.563/1991 Zb. o účtovníctve ...

Zákon č.563/1991 Zb. o účtovníctve dávame v tejto súvislosti do pozornosti najmä preto, sa tu rieši problematika prepočtu majetkov a záväzkov vyjadrených v cudzej mene na slovenskú menu v jednotlivých účtovných prípadoch, vrátane zostavenia účtovnej závierky. Uvedené ustanovenie upravuje používanie jednotlivých kurzov pre uvedené prípady, či už ide o použitie kurzu devízy – predaj pri nákup cenných papierov, kurzu devízy – stred pri pohľadávkach z úverov a záväzkov z vkladov v bankách alebo kurzu valuty – stred pri peňažných prostriedkoch v hotovosti a ceninách, ktorých ocenenie sa vyjadruje v nominálnej hodnote. Možnosť aplikácie tohto právneho predpisu a najmä uvedeného ustanovenia v oblasti bankovníctva je nesporná.
Ak máme na mysli vymedzenie právneho rámca okruhu subjektov, ktoré môžu aktívne pôsobiť v bankovníctve, nemožno opomenúť zákon č.455/1991 Zb. o živnostenskom podnikaní, v znení neskorších predpisov. Tento zákon rozlišuje živnosti ohlasované a koncesované, pričom v okruhu koncesovaných živností možno nájsť aj zmenárne.
Niektoré ustanovenia daňových predpisov zasahujú priamo do sféry bankovníctva. Je tomu tak v prípade zákona č.286/1992 Zb. o daniach z príjmov, v znení neskorších predpisov.

Žádné komentáře:

Okomentovat