Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Pred podaním žiadosti o povolenie na podnikanie ....

Pred podaním žiadosti o povolenie na podnikanie poisťovne a poisťovacieho spolku je žiadateľ povinný zložiť na osobitne tento účel zriadený vinkulovaný účet v banke peňažnú sumu vo výške 1 mil. Sk (zloženie kaucie). Žiadateľ alebo poisťovňa má právo na vrátenie kaucie do 15 dní odo dňa, keď nadobudlo právoplatnosť rozhodnutie o odmietnutí povolenia alebo rozhodnutie o zrušení povolenia na podnikanie v poisťovníctve. Dozorný orgán môže výšku kaucie zvýšiť žiadateľom, ktorí majú sídlo mimo územia Slovenskej republiky.
Ak poisťovňa pri vykonávaní poisťovacej alebo zaisťovacej činnosti opätovne alebo závažným spôsobom poruší povinnosti, dozorný orgán rozhodne, že poisťovňa právo na vrátenie kaucie alebo jej časti stráca. Finančné prostriedky, na ktorých vrátenie poisťovňa stratila právo, prevedie dozorný orgán do štátneho rozpočtu Slovenskej republiky.
O žiadosti o udelenie povolenia na podnikanie v poisťovníctve sa rozhoduje v správnom konaní, teda podľa zákona č.71/1967 Zb. o správnom konaní (správny poriadok). Zákon súčasne ustanovuje lehotu, do ktorej treba o takejto žiadosti rozhodnúť – je to do troch mesiacov po jej predložení.

Žádné komentáře:

Okomentovat