Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Vojnové udalosti v rokoch 1939 – 1945 ...

Vojnové udalosti v rokoch 1939 – 1945 neznamenali v podmienkach Slovenska nijaký závažnejší retardačný moment. Popri Slovenskej národnej banke fungovali ďalšie komerčné banky.
Rok 1945 znamenal začiatok obnovy v predvojnových intenciách, čo sa vzťahovalo aj na bankovú sféru. Rok 1948 však znamenal zásadný posun k novým hodnotám a tak aj banky postupne začali plniť niektoré úlohy vyjadrujúce dominantné postavenie štátnej formy vlastníctva. V nasledujúcich desaťročiach počet bánk výrazne poklesol, emisnou bankou sa stala na toto obdobie Štátna banka československá. Vo vzťahu k občanom výraznejšiu úlohu zohralo sporiteľníctvo.
Novembrové udalosti roku 1989 znamenali nástup novej celospoločenskej orientácie vo všetkých oblastiach spoločenského a hospodárskeho diania. Transformácia bankovej sústavy prebiehala v troch etapách:
• v prvej etape (od 1.1.1990 do 1.2.1992) sa oddelilo makroekonomické riadiace centrum peňažníctva v podmienkach vtedajšej Štátnej banky československej,
• súčasne podľa zákona č.158/1989 Zb. o bankách a sporiteľniach bolo ustanovených sedem obchodných bánk, predovšetkým na báze už jestvujúcich bánk a sporiteľní,

Žádné komentáře:

Okomentovat