Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

V rozhodnutí o odňatí povolenia ...

V rozhodnutí o odňatí povolenia pôsobiť ako banka sa určí dátum, ku ktorému sa odníma povolenie. Predtým však musí byť rozhodnutie NBS zverejnené v Obchodnom vestníku, pri pobočke zahraničnej banky navyše treba túto skutočnosť oznámiť orgánu poverenému bankovým dohľadom v príslušnom štáte.
Odo dňa právoplatnosti rozhodnutia o odňatí povolenia pôsobiť ako banka nesmie dotknutá právnická osoba prijímať vklady a poskytovať úvery a vykonávať ďalšie činnosti, s výnimkou tých, ktoré sú nevyhnutné na vyrovnanie jej pohľadávok a záväzkov. Dovtedy, než vyrovná svoje pohľadávky a záväzky, sa považuje za banku podľa zákona o bankách.
Ak NBS zistí nedostatky pri činnosti vykonávanej inými osobami než bankami na základe povolenia, môže týmto osobám uložiť opatrenia smerujúce k náprave zistených nedostatkov, najmä prikáže upustiť od nesprávneho postupu alebo ukončiť činnosť.
Spomedzi iných opatrení smerujúcich k náprave zistených nedostatkov možno uviesť najmä príkaz upustiť od nesprávneho postupu, obmedziť určitú činnosť, ďalej odňatie povolenia na výkon niektorej činnosti banky a pod.

Žádné komentáře:

Okomentovat