Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

2.3.1.Právna úprava emisnej banky a jej postavenie v SR

Nová realita štátoprávneho usporiadania po 1. januári 1993 znamenala samozrejme aj zmenu pomerov na úseku národného hospodárstva. Začiatkom týchto zmien bol článok 56 Ústavy Slovenskej republiky č.460/1992 Zb., ktorý ustanovil, že Slovenská republika zriaďuje emisnú banku, pričom podrobnosti mal ustanoviť zákon. Stalo sa tak zákonom č.566/1992 Zb. o NBS. Tento zákon nadobudol účinnosť 1. januára 1993.
Zákon č.566/1992 Zb. o NBS upravil celý rad základných náležitosti charakteristických pre činnosť emisnej banky, ktorá je súčasne aj ústrednou bankou štátu. Predovšetkým konštatoval, že NBS je emisnou bankou a je právnickou osobou, ktorá sa nezapisuje do obchodného registra. Tým bolo zdôraznené, že NBS nie je podnikateľským subjektom. Iba vtedy, ak nakladá s vlastným majetkom, získava NBS postavenie podnikateľa, ale iba za tým jediným konkrétnym účelom.
Osobitne je dôležité to ustanovenie zákona , podľa ktorého pri vydávaní všeobecne záväzných právnych predpisov má NBS postavenie ako ministerstvá a iné orgány štátnej správy. Toto právo tzv. legislatívnej aktivity sa prejavuje v činnosti Národnej banky Slovenska nasledovne:
a) NBS predkladá vláde návrhy zákonov v oblasti meny a peňažného obehu,
b) NBS spolu s MF SR predkladá vláde návrhy zákonov v oblasti devízového hospodárstva a bankovníctva,

Žádné komentáře:

Okomentovat