Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Koniec feudalizmu a nástup priemyselnej ...

Koniec feudalizmu a nástup priemyselnej revolúcie poznamenali aj ďalší rozvoj foriem poistenia. Charakteristickou črtou tohto obdobia bolo, že komerčné poistenie jednoznačne prevládalo nad poisťovacou činnosťou vzájomných podporných a poisťovacích spolkov. Pokračoval rozvoj námorného poistenia na komerčnej báze a jeho ťažisko sa presunulo zo Stredomoria do Anglicka a Francúzska. Svetové centrum námorného poistenia, londýnska poisťovňa Lloyd’s, ktorá vznikla v roku 1871, sa vyvinula z pôvodnej kaviarne, neskoršej burzy pre námorné poistenie. v Londýne vznikla aj známa požiarna poisťovňa Insurance Office for Houses, neskoršia The Fire Office.
V súvislosti s rozvojom dopravy vznikali aj prvé formy poistenia zodpovednosti za škody. Poistenie úrody proti následkom ľadovca a poistenie pre prípad uhynutia hospodárskych zvierat bolo dlho organizované iba na úrovni miestnych podporných roľníckych spolkov. Iba neskôr vznikli prvé poisťovne ako akciové spoločnosti, ktoré sa zaoberali aj touto formou poistenia.
Ďalší rozvoj domáceho a najmä medzinárodného obchodu si vynútil vznik prvých poisťovní zaoberajúcich sa poistením úverov. V Európe to bola ako prvá nemecká poisťovňa, akciová spoločnosť Industria, ktorej poslaním bolo hradiť podnikateľom škody, ktoré im vznikli v dôsledku štrajku zamestnancov.

Žádné komentáře:

Okomentovat