Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Nová štátoprávna situácia po 1. januári ...

Nová štátoprávna situácia po 1. januári 1993 sama o sebe neznamenala v činnosti sporiteľníctva na Slovensku zásadnejšiu zmenu. Až po roku 1994 došlo k zmene formy a vznikla Slovenská sporiteľňa ako akciová spoločnosť s jediným akcionárom, ktorým sa stal Fond národného majetku. Vznikom dvoch stavebných sporiteľní bol daný základ pre vznik sústavy sporiteľní v rámci bankovej sústavy.

2.3.4.Ostatné pramene bankového práva
Popri uvedených všeobecne záväzných právnych predpisoch, ktoré tvoria tzv. primárny okruh prameňov bankového práva, treba rátať aj s tzv. sekundárnym okruhom prameňov bankového práva. Tvoria ho vybrané ustanovenia niektorých všeobecne záväzných právnych predpisov, ktoré nie sú síce priamo predpismi z oblasti bankového práva, avšak tieto vybrané ustanovenia majú schopnosť byť aplikované v činnosti bankových subjektov.
Na prvom mieste treba uviesť zákon č.528/1990 Zb. devízový zákon, v znení neskorších predpisov, a jeho vykonávaciu vyhlášku č.303/1992 Zb. NBS a ostatné, najmä devízové banky zohrávajú dôležitú úlohu pri naplňovaní jednej z funkcií devízového práva, ktorou je ochrana vlastnej meny.

Žádné komentáře:

Okomentovat