Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Tak ako vzťahy finančno právne, ...

Tak ako vzťahy finančno právne, tak aj vzťahy devízovo právne sú vzťahmi majetkovými. Devízovo právne vzťahy však vždy v sebe prinášajú prvok aktívneho alebo pasívneho vzťahu k zahraničnej platobnej bilancii štátu a jeho devízovej pozícií.
Konečne, ako vzťahy finančno právne, tak aj vzťahy devízovo právne sú vzťahy vyjadrené v peniazoch. Je tomu tak napriek skutočnosti, že v prvom prípade ide o peniaze platné v tuzemsku a v druhom prípade o zahraničné platobné prostriedky, event. tie hodnoty, ktoré možno na ne premeniť.
Finančno právne vzťahy a devízovo právne vzťahy sa od seba odlišujú aj tým, že devízovo právne vzťahy majú takmer vždy určitý zahranično-menový dopad, a to aj vtedy, ak sa takýto vzťah uskutočňuje výhradne v tuzemsku. Táto charakteristická špecifická črta devízovo právnych vzťahov nemá však takú kvalitu, ktorá by odôvodňovala vznik devízového práva ako samostatného právneho odvetvia.
Devízovo právne vzťahy sú vzťahy veľmi rôznorodé. Najtesnejšia súvislosť je vo vzťahu k právu menovému, pretože popri zahraničných platidlách a platobných prostriedkoch znejúcich na zahraničnú menu sú predmetom devízovo právnych vzťahov aj platidlá a platobné prostriedky v tuzemskej mene a takisto aj zlato ako dominantný menový kov. V bankovom práve sa potom inštitucionálne premietajú bankové subjekty, najmä devízové banky, ktoré majú pre realizácii devízovo právnych vzťahov osobitne postavenie.

Žádné komentáře:

Okomentovat