Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Budoucnost agroturistiky v naší zemi

4.4 Budoucnost agroturistiky v naší zemi

Agroturistika, jako jedna z možných forem podnikání na venkově, si získává ve světě stále větší oblibu. Nejde jen o módní záležitost, ale do určité míry i o vyjádření současného vztahu k přírodě a krajině. Životní podmínky na Zemi se pomalu, ale jistě zhoršují, a člověk si konečně začíná uvědomovat, že by se měl o přírodu starat a žít s ní v souladu. Člověk se navrací k přírodě a začíná prosazovat i zdravý životní styl – má zájem o bioprodukty vyráběné na ekofarmách. Tento trend se postupně začíná prosazovat i v českých podmínkách.
Mnoho lidí přestává vyhledávat dovolenou v rušných přímořských městech a začíná se orientovat spíš na klidnou dovolenou, kde si lépe odpočine od každodenního shonu a hluku velkoměsta. Mimo jiné je tento druh dovolené finančně zajímavý, což ocení především rodiny s dětmi, které tvoří největší procento klientů.
Na agroturistiku i vesnickou turistiku je nutno se dívat jako na nástroj, který napomáhá řešit některé problémy venkovských oblastí, jako je například nezaměstnanost, udržování kulturní funkce krajiny, snížení migrace venkovského obyvatelstva apod.
Díky všem těmto pozitivním důvodům a přínosům agroturistiky se domnívám, že se tato moderní forma cestovního ruchu bude i nadále rozvíjet. Lze však očekávat, že to nebude v takových dimenzích jako je tomu v zahraničí, především ve státech Evropské unie. Naše země, vzhledem k odlišnému historickému vývoji a odlišným ekonomickým, sociálním, legislativním aj. podmínkám, se bude v rámci venkovského cestovního ruchu více orientovat na jiné formy venkovské turistiky než na agroturistiku, která je pevně spojena se zemědělskou výrobou na farmě nebo v jiném zemědělském podniku. Přesto lze předpokládat, že agroturistických farem bude v naší zemi přibývat, že budou dosahovat stále lepšího standardu a že jejími hosty budou kromě tuzemských návštěvníků i zahraniční turisté, a to nejen z Evropy, ale z celého světa.

Žádné komentáře:

Okomentovat