Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Stravování

IX. Přednáška 4.12.2007
Stravování
- posuzuje se podle kvality, častoty, místa a gastronomického hlediska
- důležitá je hygiena a zdraví
- neexistuje jednotná klasifikace
- neoficiálně: cenové skupiny

Zařízení pro stravování: Restaurace, jídelny, samoobslužné jídelny, fast-food (stánky, kiosky, bufety), pizzerie apod.
Zařízení kulturně-stravovací: kavárny, bary, snack-bary, vinárny, kabarety apod.

Prostory pro stravování
- Vybavení záleží na provozovateli
o ovzduší (kuřácké/nekuřácké místo, větrání, air-conditioning…)
o personál (ochota, čistota oděvu, chování)
o čistota a vybavení stolu (ubrus, prostírání – musí být látkové, maximálně ve 4ech barvách), nádobí – 1 design
o příbory – nikdy nesmí být hliníkové, jen jeden design

Ubytování a stravování
- ubytování se snídaní ¼ penze (bed and breakfast)
- polopenze – snídaně a večeře
- plná penze – snídaně, oběd a večeře)
- all-inclusive – s+o+v+nápoje během dne. Velice individuální služba, která může zahrnovat téměř cokoliv.

Naše typická krajová jídla
- celorepubliková
o ovocné knedle
o husa, knedlík, zelí
o od 20. stol – vepřo-knedlo-zelo
o husté polévky (eintopf) a omáčky
o houbová jídla

Žádné komentáře:

Okomentovat