Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Zákon o místních poplatcích je velmi důležitý

Zákon o místních poplatcích je velmi důležitý, neboť poplatky za ubytovací kapacity v rekreačních zařízeních a poplatky za rekreační pobyt se bezprostředně promítají do cen za ubytování a jsou jejich neovlivnitelnou částí proti jiným nákladovým položkám. Tento zákon v budoucnu zřejmě nahradí zákon o obecních daních, ale jeho dopad na ceny ubytování bude obdobný. V této souvislosti je třeba upozornit i na tzv. ohlašovací povinnosti, resp. vedení evidence o ubytovaných osobách.
Zákon o správních poplatcích a zákon o soudních poplatcích. Obsahují sazebník správních poplatků (zde se například podnikatel dozví, kolik zaplatí za vydání živ¬nostenského listu a za vydání koncese) a sazebník soudních poplatků (zde jsou zase mimo jiné údaje o poplatcích za zápis do obchodního rejstříku apod.).
Zákoník práce je velmi důležitý pro podnikatele, kteří vytvoří pracovní příležitosti. Nejde jen o náležitosti vztahu zaměstnavatel – zaměstnanec, ale o celou řadu ustanovení o právech zaměstnan¬ců, bezpečnosti práce a o ochranných pracovních pomůckách. V této souvislosti je třeba připomenout i zákonné pojištění odpovědnosti organizace za škodu podle zákoníku práce, tj. za škodu při pracov¬ním úrazu nebo nemoci z povolání.
Zákon o pojistném na všeobecném zdravotním pojištění a zákon o pojištění na sociální zabez¬pečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti. Jde o zákony, které spolu určitým způsobem souvisejí. Nejen technicky, neboť mají stejný strop pro vyměřovací základ pojistného, ale především jde o systém zdravotní a sociální ochrany jak podnikatele, tak zaměstnance v nemoci a později ve stáří, kdy se oba dožijí spokojeného důchodu.

Žádné komentáře:

Okomentovat