Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Založení a provozování firmy

2.1.4 Založení a provozování firmy

Pokud se podnikatel rozhodne, že bude vystupovat jako živnostník (fyzická osoba samostatně podnikající podle Živnostenského zákona) bude mít jednodušší postup při zakládání firmy. Pro provozování živnosti však podnikatel musí splnit základní podmínky, kterými jsou: dosažení věku 18 let, způsobilost k právním úkonům, bezúhonnost ve vztahu k předmětu podnikání. Aby mohla být živnost založena, musí ji podnikatel ohlásit a registrovat se na příslušném živnostenském úřadě podle místa sídla podnikatele nebo podle místa podnikání. U živností volných se odborná způsobilost neprokazuje, u živností řemeslných a vázaných ano. U živností koncesovaných je podmínkou provozování živnosti udělení koncesní listiny.
Založení obchodní společnosti (fyzická nebo právnická osoba podnikající podle Obchodního zákoníku) je dražší a náročnější. Má to však i své výhody. Právní forma má vliv například na výši daňového zatížení, na ručení za výsledek hospodaření a na spoluúčast při řízení firmy a dělení zisku.
Podle Živnostenského zákona lze s podnikáním začít většinou bezprostředně po ohlášení a registraci na živnostenském úřadě (u koncesovaných živností od udělení koncese). Obchodní zákoník je přísnější – firma vzniká dnem, ke kterému byla zapsána do Obchodního rejstříku. Pouhá registrace nestačí.
Po založení firmy se podnikatel musí rozhodnout, zda ke své činnosti bude potřebovat i nějaké pracovníky. Ve venkovské turistice a agroturistice jde převážně o drobné podnikatele a živnostníky (tzn. samozaměstnavatele), přesto však mohou nastat situace, kdy se podnikatel bez zaměstnanců neobejde.

Žádné komentáře:

Okomentovat