Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Standard ubytovacích služeb

Standard ubytovacích služeb je rovněž vodítkem pro začleňování ubytovacích zařízení do kategorií a tříd. To stále platí a zařazení si určuje majitel (provozovatel) poskytující ubytovací služby. Ubytování v soukromí se člení do čtyř tříd. Třídy se označují hvězdičkami – čtyřmi, třemi, dvěma nebo jednou.
Doporučený standard ubytování ve venkovské turistice lze získat od Svazu podnikatelů ve venkov¬ské turistice a agroturistice ČR, který má sídlo v Cholticích u Pardubic. Tento svaz zároveň provádí tzv. certifikaci objektů kategorie ubytování v soukromí.
Kritéria ECEAT jsou kritéria nadstavbová a nenahrazují základní certifikaci. Jsou to pravidla, vycházející z mezinárodních kritérií ECEAT International, jehož je ECEAT CZ členem. Každému jednotlivému požadavku - kritériu je přiřazena určitá bodová hodnota. Pro dosažení certifikátu je vyžadováno dosažení stanoveného procenta bodové hodnoty z možného maxima. Úroveň splnění kritérií se kontroluje při vstupní a následné kontrolní proceduře. Aby byl provozovateli agroturistických služeb tento certifikát udělen, musí mimo obvyklých požadavků na ubytování a stravování splňovat i tzv. „eko kritéria“ (kritéria zaměřená na ochranu životního prostředí).

3.1.2 Hygienické a požární předpisy

Tyto předpisy vyplývají z požadavku na ubytovací standard a z poža¬davků na vybavení hygienických zařízení. U hromadných ubytovacích zařízení jsou rozšířené o před¬pisy týkající se provozu stravovacích zařízení, skladovacích prostor na potraviny apod. Každý ubytovatel by měl dále poučit své hosty o tom, jak manipulovat s hasícími přístroji, kam volat v případě požáru, jak se chovat v objektu, aby nebylo nutné vyžadovat služeb místních hasičů. Konečně jde o jeho majetek, anebo prostředek, který mu zprostředkovává obživu.

Žádné komentáře:

Okomentovat