Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Program LEADER ČR

Program LEADER ČR je určen na jedné straně organizačním strukturám venkovských mikroregionů (místním akčním skupinám), které vytvářejí společné rozvojové strategie a záměry, a na druhé straně místním subjektům, které realizují konkrétní projekty.
Počet obyvatel mikroregionu se musí pohybovat v rozmezí 10 000 až 100 000 obyvatel, s hustotou do 120 obyv./km2. Mikroregion musí mít připravenu rozvojovou strategii a funkční místní akční skupinu s právní subjektivitou. Možné právní formy skupin jsou obecně prospěšná společnost a občanské sdružení. Zvýhodněny budou mikroregiony s vyšší mírou dlouhodobého vylidňování.
Žadateli mohou být podnikatelské subjekty fyzické nebo právnické osoby, na něž se vztahuje limit dotace 50 % z celkových přijatelných nákladů, nebo obce, svazky obcí a neziskové organizace s působností v daném mikroregionu, s limitem dotace 80 %. Subjekty musí mít zaregistrovanou jako hlavní nebo vedlejší činnost zemědělství nebo lesnictví. Další podmínkou je, že mají sídlo nebo místo podnikání v daném mikroregionu, v obci do 10 000 obyvatel. Zvýhodněny budou projekty umístěné v obcích do 2 000 obyvatel.
Přijatelnými náklady jsou výhradně výdaje na pořízení staveb, strojů, technologie a zařízení, rostlin, zvířat, informačních systémů, výpočetní techniky, softwaru, a dále rekonstrukce a modernizace hmotného investičního majetku a služby bezprostředně související s realizací projektu. Tyto investice mohou být realizované pouze na území České republiky a uvnitř schváleného mikroregionu.
Prostřednictvím Programu LEADER ČR je možno podpořit obnovu venkovské zástavby, doplňovat vybavení a služby, nezbytnou infrastrukturu, oživovat venkov společenskými a obchodními akcemi, diverzifikovat činnost zemědělských podnikatelů, podpořit malé a střední podnikání, obnovovat hospodářské budovy, zlepšit strojové vybavení dílen, obnovovat kulturní památky a rehabilitovat přírodní lokality, apod.
Od roku 2007 bude rozvoj venkova podporován prostřednictvím nového Evropského zemědělského fondu pro rozvoj venkova (EAFRD) na roky 2007 - 2013, jehož jednu ze čtyř os tvoří LEADER.
Pro rok 2006 je ve státním rozpočtu na program LEADER ČR schváleno 70 mil Kč. V letech 2004 - 2005 se programu zúčastnilo celkem 25 místních akčních skupin a 165 investičních projektů bylo podpořeno celkovou částkou 135 mil. Kč.

Žádné komentáře:

Okomentovat