Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Vývoj CR v ČSR

Vývoj CR v ČSR
V roce 1918 došlo k omezení volného pohybu občanů. Po rozpadu Rakouska-Uherska došlo k zavedení cestovních dokladů, víz ap.
1920 vzniká sdružení ČSD, Banky Bohemia a Zemského cizineckého svazu, ze kterého vzejde v r. 1925 1. československá dopravní kancelář – ČEDOK. Už tentýž rok vzniká mezinárodní svaz cest. kanceláří, ve kterém se sdružují ČEDOK (Československo), IBUSZ (Maďarsko) a ORBIS (Polsko).
Po roce 1948 dochází k uzavření hranic ČSR, tedy se v padesátých letech dostává ke slovu československý fenomén – chataření.
V 60tých letech 20. stol. dochází k uvolnění atmosféry a pod vyhlídkou "socialismu s lidskou tváří" se otevírají hranice. Tím se opět naskýtá možnost cestovat a vznikají nové CK jako např.: Autoturist, CKM, Sportturist, Rekrea, Valnea (zabývá se lázeňstvím, existuje dodnes), Slovakotour, Slovakotherma. Tento trend však náhle přeruší vpád vojsk varšavské smlouvy v r. 1968. Avšak i poté lze s různými omezeními vycestovat za hranice s CK.
Po listopadu 1989 se opět zcela otevírají hranice, není nutný devizový poříslib, avšak ještě existuje omezení pro výměnu valut, a to na osobu lze vyměnit 2000 Kčs / rok. Od roku 1993 (rozpad Československa) je CZK plně kovertibilní měnou a neexistuje již žádné omezení.

Předmět a obsah CR
Objektem CR jsou aktivity, na jejichž bázi vzniká motivace k cestování, např.: atraktivita destinace, destinace samotná, infrastruktura (1), suprastruktura (2), sightseeing, atp.
Subjektem CR jsou účastníci CR (turisté), organizátoři (tj.: kupující a prodávající).

1. Infrastruktura je vybavenost daného místa pro všechny (tj.: turisty i rezidenty)
2. Suprastruktura je část infrastruktury, která slouží výhradně turistům (hotely, pensiony, bed and breakfast, ubytovny, restaurace apod.)

Hlediska posuzování CR
Ekonomické hledisko
- výdělečnost, peníze, podíl na HDP (=hrubý domácí produkt) a státním rozpočtu, informovanost, dostupnost.
Přírodní hledisko
- terén, reliéf, dostupnost vody, kvalita ovzduší, významná místa (památky, přír. památky apod.))
Kulturní hledisko
- památky, folklor, kulturní vybavenost (kina, galerie, muzea, divadla apod.)
Psychologické hledisko
- zájmy, záliby, duševní schopnosti, fyzické schopnosti, komunikace
Politické hledisko
- válečné zóny, diktatury, terorismus apod.

Žádné komentáře:

Okomentovat