Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Finanční podpory agroturistiky

4.1.2 Finanční podpory agroturistiky

Finanční podporu na podnikání v agroturistice lze získat v rámci Operačního programu Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství a v rámci programu LEADER ČR.
V rámci Operačního programu Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství lze získat dotaci s názvem Diverzifikace zemědělských aktivit a aktivit blízkých zemědělství. Dotaci poskytuje Ministerstvo zemědělství. Jedná se o přímou nenávratnou podporu, jejímž cílem je vytvořit další zdroje příjmů pro subjekty podnikající v zemědělské výrobě. Podporu lze poskytnout na tyto investiční záměry: a) výstavba, rekonstrukce a modernizace, vybavení zařízení pro agroturistiku (např. pokoje, prázdninové byty a domy pro hosty, prostory pro pobyt hostů, včetně sanitárních zařízení, kuchyní a jídelen pro prázdninové hosty), zařízení a vybavení zařízení pro volný čas (pro sportovní a relaxační činnost, víceúčelová zařízení, úprava lesních a polních cest a stezek v rámci agroturistiky); b) diverzifikace zemědělských činností a činností blízkých zemědělství k zajištění více aktivit nebo alternativních příjmů (výstavba, rekonstrukce a modernizace objektu určeného k provozování dané činnosti, vybavení dílny nebo provozovny); c) podpora pro využívání alternativních zdrojů energie - max. 5 MW (určeno pro zpracování biomasy, lisovaného paliva a bioplynu - výsledkem projektu musí být tvorba tepla nebo energie). Příjemcem podpory může být fyzická osoba, právnická osoba nebo samostatně hospodařící rolník, jehož příjmy pocházejí ze zemědělské výroby. Tu provozuje soustavně a samostatně, vlastním jménem, na vlastní odpovědnost a za účelem dosažení zisku.
Aby mohla být dotace poskytnuta, musí být splněny určité podmínky. Mezi ně patří, že projekt musí být realizován na území České republiky, musí být v souladu s platnou právní úpravou, pro každý schválený projekt se může použít pouze jeden zdroj financování Evropské unie a musí být prokázána ekonomická životaschopnost projektu a finanční zdraví žadatele o podporu. Podrobnější informace o podmínkách dotace lze najít na internetových stránkách Ministerstva zemědělství. Podpora je poskytována do výše 50 % částky přijatelných nákladů (příspěvek z EU max. 35 % přijatelných nákladů, příspěvek ze státního rozpočtu ČR max. 15 % přijatelných nákladů). Maximální výše podpory na jednoho příjemce podpory může být do 100 tisíc EUR v období 2004 – 2006.

Žádné komentáře:

Okomentovat