Subjekty, které zajišťují stravovací služby
• stravovací služby, které jsou poskytovány ve společném stravování = poskytování pokrmů a nápojů připravených k bezprostřední spotřebě => tzv. hostinská činnost
• restaurační zařízení v cestovním ruchu má řadu funkcí:
- z turistů (účastníků cestovního ruchu) odnímá starost o zabezpečení základního stravování (snídaně-oběd-večeře) eventuelně doplňkového stravování
- síť restauračních zařízení se jak místně (lokálně) tak časově přizpůsobuje podmínkám a nárokům v režimu cestovního ruchu
Kategorizace restauračních zařízení
- dříve se používalo značení 1. až 4. cenová kategorie – dnes se již takto značit nemusí
- 1. cenová kategorie byla nejlepší a 4. cenová kategorie byla nejhorší
- EU má také své členění kategorií restauračních zařízení – 2 základní kategorie:
=> restaurace
=> bary (mají přímou souvislost s cestovním ruchem)
a
=> kantýny + cateringové služby (nemají již přímou návaznost na cestovní ruch)
= jedná se o prodej pokrmů a nápojů za upravené ceny v závodních jídelnách, školních jídelnách, menzách, eventuelně v centrálních vývařovnách či rozvoz na objednávku
Žádné komentáře:
Okomentovat