Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Právní minimum

2.1.2 Právní minimum

Předtím, než podnikatel začne svou činnosti provozovat, měl by se důkladně seznámit s nezbytnými právními předpisy a zákony, které s jeho činností souvisí. Podnikání má totiž tu nevýhodu, že rčení „neznalost zákona neomlouvá“ se na něj vztahuje se všemi důsledky.
Obchodní zákoník vymezuje osobní působnost zákona – určuje subjekty a objekty obchodně právních vztahů a vymezuje pojem „podnikání“. Upravuje vztahy v obchodních společnostech (veřejná obchodní společnost, komanditní společnost, společnost s ručením omeze¬ným, akciová společnost a družstvo) a zároveň vyjasňuje kapitálové vztahy, a s tím související např. po¬díl na řízení firmy, zastupování firmy apod.
Živnostenský zákon obsahuje důležitá ustanovení týkající se rozdělení živností, živnostenského oprávnění, provozování většího počtu živností, odborné způsobilosti. Ubytovací služby je živnost volná. Novinkou je, že poslední novela tohoto zákona z roku 2000 v provádě¬cím předpisu živnosti volné, zařazuje podávání snídaní v kategorii ubytování v soukromí do kapacity 10 lůžek za živnost volnou.
Občanský zákoník definuje smlouvu o ubytování a odpovědnost za škodu způsobenou hostům ztrátou věcí uložených v místnostech, kde jsou ubytováni.
Zákon o dani z příjmů je třeba znát velmi důkladně. Nejedná se jen o podnikatele a jejich pří¬padné společníky, ale i o zaměstnance, pokud podnikatel vytvoří nové pracovní příležitosti. Zákon řeší daň z příjmů fyzických a právnických osob, daň ze závislé činnosti. Prostě tento zákon je alfou¬-omegou podnikání.
Zákon o dani z přidané hodnoty. Tato daň byla naposledy novelizována s platností od 1. 10. 2005, proto je vhodné si podrobnosti řádně prostudovat.
Zákon o dani silniční platí pro všechny podnikatele, kteří užívají vozidlo pro svou podnikatelskou činnost a odepisují ho jako hmotný statek nebo cestovné do nákladů.
Zákon o dani z nemovitosti se vztahuje na všechny stavby, které poplatník využívá k dosažení a udržení příjmů podléhajících dani z příjmů mimo obytných domů. Pokud jde o pozemky, tak ty se zdaňují podle druhu pozemků, jak jsou uvedeny v katastru nemovitostí.

Žádné komentáře:

Okomentovat