Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Carl Gustav Jung, Alfred Adler

Carl Gustav Jung

Zakladatel školy analytické psychologie. Jungova teorie je velmi široká a složitá, jeho myšlenky jsou často pokládány za příliš abstraktní.
Jung přijal mnoho principů psychoanalýzy, ale nepokládal sexuální pudy za hlavní určující činitele lidského chování.Osobnost nazýval psyché. Jung kladl důraz na minulost jedince, nejen od jeho fyzického narození, ale zahrnoval i historické předky, dokonce i živočišné předky.
Struktura psyché – osobnost se podle Junga skládá z kolektivního nevědomí, osobního nevědomí, ego-vědomé já a bytostné já, které spojuje vědomí s nevědomím.
Kolektivní nevědomí uchovává v sobě tajemství přejatá od předků,jádra prapůvodních představ spjatá s přírodními jevy - Jung je nazval archetypy. Např. archetyp narození a smrt, persona, animus a anima, stín.

Alfred Adler

Zakladatel Individuální psychologie neboli druhé vídeňské školy psychologie (první byla Freudova), pojímána také jako vůle k moci. Podle Adlera usiluje každý člověk o překonání pocitů méněcennosti zakotvených v dětství a o dosažení nadřazenosti.
Kladl důraz na sourozenecké pořadí, pořadí narození sourozenců v rodině chápal jako ukazatel vzorců chování a postojů v budoucnosti.
Usilování o nadřazenost může mít zdravou povahu – nadřazenost je spojena s růstem a seberealizací, naopak u nezdravé povahy jde o sobecké pokusy boje o moc nebo antisociální usilování o nadřazenost vede k poruchám, přecitlivělosti, k nesnášenlivosti apod.

Žádné komentáře:

Okomentovat