Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Falešný závěr hazardního hráče

Falešný závěr hazardního hráče

(a) Argumentovat tím, že např. když peníz padl desetkrát na stranu kde je líc, potom po jedenácté padne na stranu, kde je rub nebo (b) argumentovat např., že když nějaké letadlo nemělo nehodu během posledních deseti let, je již brzo pravděpodobné, že k nehodě dojde. Falešný závěr hazardního hráče odmítá předpoklad teorie pravděpodobnosti, že každá událost je nezávislá na předchozím ději. Pravděpodobnost výskytu nějaké události je vždy ta samá bez ohledu na to, kolikrát se vyskytla v minulosti. V případu hodu mince po dlouhou dobu bude tato pravděpodobnost v průměru 1/2. Někdy je tento chybný argument znám jako "falešný závěr typu Monte Carlo", což je zevšeobecnění falešného závěru hazardního hráče: omyl, že menší než očekávaný výskyt v minulosti vede k větší naději brzkého výskytu této události.

Proč volíme politické strany, jenž jsou v centru? Většinou je tendence odmítaní krajních nabídek, politické strany o tom ví a snaží se prezentovat jako centrální tzn. jiné strany jsou více nalevo i napravo.
Využití v obchodě-např. tři cenové nabídky a rozdíl mezi těmi, kde je pouze jedna.
Výzkum o známých městech. Př. San Diego, San Antonio.

V ekonomické rozhodování může působit magické rozhodování, předsudky, pověry atd. Poukázal na to známy antropolog archaických lidů Bronislav Malinowski. U těch jevů, kterým více rozumíme jsme ochotni jednat více racionálně, u procesů kterým nerozumíme, je pravděpodobnost iracionálního chování větší. Přiklad jsou hotely kde není pokoj číslo 13 je tam 12 a pak 15 \nebo dokonce není 13 poschodí- tištěno ze často staly prázdné. Neochota cestovat 13ho a ještě v pátek. Chcete koupit levné letenky kupujte na tento den.

Nestejné jednání v případě individuální a společného majetku. Psychologie označuje to dilema společné louky.
Co nakup můžeme se stát závislý?

Žádné komentáře:

Okomentovat