Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Je psychologie vědou nebo uměním?

Je psychologie vědou nebo uměním?
Pojem psychologie jako vědy je spojen s psychologickou teorií více než s praxí. Pojem psychologie jako umění pomáhat je spojené s praktickými dovednostmi, které předpokládají znalost teorií a jejich využívání.

Vznik psychologie jako samostatné vědecké disciplíny
Vývoj psychologie která se vydělila z filozofie v druhé polovině 19 stol. Doprovází spor o její přírodovědeckou či duchovní podstatu. Vznik psychologie jako samostatné vědecké disciplíny je spojován s Wilhelmem Wundtem (1832-1920) zakladatel první psychologické laboratoře, zastával názor, že psychologie by měla být empirickou experimentální vědou.
K tomuto pojetí rané psychologie přispěla novověká koncepce vědy spojená s Isacem Newtonem (+1727) a jeho dílem Philosophia naturalis, která se po další dva století stala biblí matematické přírodovědy. Od této doby se stalo předmětem vědy ne to co je podstatou věcí, ale co můžeme pozorovat a měřit. Dále byl to logický positivismus Augusta Comta (1798-1857) dle kterého filosofie a vědy mají se zajímat o objektivní pozorování jevů a nezpochybnitelná fakta.

Wilhelm Dilthey (1833-1911) představitel tzv. duchovědné psychologie, podle něj by psychologie neměla usilovat o kauzální vysvětlení duševních jevů, ale spíše se snažit pochopit jejich význam v určitém kulturním kontextu a ve vztahu ke kulturním hodnotám. Základní metodou je hermeneutika jako teorie interpretace, popisu, vcítění i pochopení duševních fenoménů.
Herman Ebbinghausen (1850-1909) vedl spory s Diltheyem o povahu vědecké psychologie. Byl zastáncem biologického přístupu, experimentu, analýzy a kauzálně vysvětlující psychologie.
Výše popsané dva poslední stanoviska lze považovat za dva různá paradigmata v psychologii.

Žádné komentáře:

Okomentovat