Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Viktor E. Frankl

Viktor E. Frankl

Zakladatel logoterapie neboli třetí vídeňské školy psychoterapie, jeho teorie je zbudována na ústředním pojmu vůle ke smyslu.
Frankl se zabývá člověkem jako celkem, podle jeho názoru je lidská povaha trojdimenzionální. Má dimenzi fyziologickou, psychologickou a noologickou (ta se vztahuje k lidské vůli ke smyslu). Hlavním tématem Frankovy teorie je stálé hledání smyslu v různých životních situacích.
Pravá vůle ke smyslu musí být výsledkem svobodných rozhodnutí, které lidé činí sami za sebe. A právě tato vůle ke smyslu zůstává nenaplněna dnešní společností – a přehlížena dnešní psychologií.
„Lidská svoboda je omezená, člověk není svoboden od podmínek. Má však svobodu zaujmout vůči nim určitý postoj. Podmínky člověka nepodmiňují zcela. V daných mezích záleží na něm, zda se jim podrobí a vzdá nebo nikoli. Stejně tak se může postavit nad ně“.

Hledání smyslu v životě je hlavní odpovědností každého člověka, smysl je přítomen v každé situaci, s níž se jedinec setkává, a je třeba jej v této situaci objevit.

Žádné komentáře:

Okomentovat