Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Kognitivní přístup

Kognitivní přístup

Kognitivní psychologie se zrodila v 50. a 60.letech v USA a posléze zdomácněla i v Evropě. Představitelé kognitivní psychologie např. Ulric Neisser zdůrazňovali, že chtějí-li psychologové pochopit chování, musí zkoumat vnitřní mentální události. Vnitřní manipulace s psychickými obsahy má na chování výrazný vliv, takže výlučné zaměření na vnější projevy poskytuje pouze neúplný obraz o to, proč se lidé chovají tak, jak se chovají.
Předmětem studia jsou poznávací procesy. Kognitivní psychologie chápe lidskou psychiku jako systém zpracování informací. Pokouší se zjistit, jak se učíme, pamatujeme si minulost a plánujeme budoucnost, jak uvažujeme, rozhodujeme se a užíváme jazyk.
Kognitivní psychologové využívají při svých výzkumech řadu metod. V mnoha případech se jedná o kontrolované experimenty, které kombinují s jinými metodami, např. s počítačovou simulací. Kognitivní psychologie je převážně teoretický a experimentální směr, který se, stejně jako biologický přístup, vyznačuje značnou redukcí předmětu svého studia.

Žádné komentáře:

Okomentovat