Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Stimulační motivy

Stimulační motivy

Mají určitý vrozený nervový základ, ale jejich uspokojování není nezbytnou podmínkou pro přežití. Člověk má přirozenou potřebu přiměřené psychické a fyzické stimulace. Při nízké úrovni aktivace lidé pociťují nudu a naopak při vysoké napjetí nebo úzkost (např. vysoká úroveň aktivace před zkouškou).
Užitečná rada pro studium i praxi:S rostoucím nabuzením roste i výkon, ale jen do určitého bodu, příliš vysoká aktivační úroveň má na výkon rušivý a dezorganizující vliv.
Někteří významní myslitelé se pokusili uspořádat různé pohnutky lidského chování do všezahrnujících schémat. Žádné z nich však není plně uspokojivé a všeobecně akceptované. Komplexní teorie motivace se od sebe liší počtem základních pohnutek, které podle mínění jejich tvůrců ovlivňují lidské chování a prožívání. Zatímco Sigmund Freud uvažoval o existenci jednoho či dvou základních pudů, Henry Murray popsal několik desítek základních lidských potřeb. Další vlivnou komplexní teorii motivace vytvořil americký psycholog Abraham Maslow.
Maslow předpokládal, že jádro lidských potřeb je biologicky determinované, ovšem s vrozeným potenciály dalšího rozvoje a formování vnějšími vlivy. Člověk má přitom některé možnosti, které nenalézáme u jiných živočichů. Patří k nim potřeba seberealizace či sebeaktualizace.

Žádné komentáře:

Okomentovat