Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Metody psychologie

Metody psychologie

Pozorování, rozhovor a dotazníky, experiment, psychodiagnostické testy, introspekce, analýza výtvorů, fenomenologický popis, hermeneutika.
Metody jsou přizpůsobeny předmětu zkoumání a určeným cílům. Každá fáze psychologického výzkumu vyžaduje specifické metody.

Pozorování – spočívá v záměrném a plánovitém vnímání, které je cílevědomě zaměřeno k dosažení určitého cíle. Dělíme na pozorování volné (orientační – pouze pozorujeme danou situaci, ještě nevíme co vní máme hledat, čeho si všímat) a zaměřené (systematické, plánovité, kontrolované – je omezeno a řízeno předem stanoveným schématem, plánem, programem).

Rozhovor – cíleně vedený, získáváme informace o názorech, postojích, přáních a obavách klienta a další informace, které nám nemohlo poskytnout pozorování. Měl by být pečlivě připraven a o každém rozhovoru by měl být pořízen záznam. Podle cíle dělíme rozhovory na diagnostické, terapeutické, výzkumné, poradenské, výběrové apod. Dále se dělí na nestandardizované a standardizované.
Panelové dotazování – je to specifická forma standardizovaného rozhovoru prováděného opakovaně na „panelu” tzn. na stabilním souboru respondentů.

Dotazník je písemna forma otázek a odpovědí. Částečně nahrazuje rozhovor a při menší časové náročnosti dovoluje získat údaje od většího počtu respondentů. Nevýhodou je, že u písemné formy odpovědí respondeti častěji uvádějí „žádoucí” odpovědi. Jedno ze základních dělení dotazníků je na účelové a psychodiagnostické. (účelové např. názory pracovníků na pracovní prostředí apod., psychodiagnostické - zjišťování osobnostních charakteristik)

Žádné komentáře:

Okomentovat