Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Cíle, metody psychologie, dělení psychologických oborů

2. Cíle, metody psychologie, dělení psychologických oborů

Čtyři obecné cíle psychologie:
Popsat, vysvětlit a předvídat lidské chování a prožívání a získané poznatky využít ke zvýšení kvality života.

1. Popsat – jedná se o popis rozmanitých projevů chování a duševního dění. Psychologové se pokoušejí zjistit jak lidé myslí, cítí, jednají za různých okolností. Základní metoda: pozorování, rozhovor, experiment nebo standardizované psychologické testy. Často se pro popis také používá fenomenologická metoda. Fenomény lidské psychiky jsou popisovány jednotlivě a následně se vytváří komplexní obraz lidské osobnosti.

2. Vysvětlit – snaha o interpretaci významu získaných údajů. Prostředkem dosažení tohoto cíle je použití či vytvoření psychologických teorií (koherentní soustava hypotéz, myšlenek a názorů umožňující vyjasnění). Tyto teorie jsou často používány současně a při tom samy o sobě mohou být koncipovány na odlišných antropologických základech.
Zdá se že množství teorií, které se často těžko daří integrovat v ucelený a obecně akceptovaný systém poznatků je na škodu, ale každá z těchto teorií lépe vysvětluje některý aspekt lidské psychiky. Psychologie se neustále vyvíjí a původní teorie se mnohdy nahrazují novými nebo transformují.
Díky popularizovaným psychologickým teoriím dochází ke změně lidského chování. Například údaje o lidské sexualitě, motivaci, rozdílech mezi mužem a ženou ze 40 a 50 let už dnes neplatí. Mimo jiné toto potvrzuje i vliv psychoanalýzy na kulturní revoluci.

3. Předvídat lidské chování a prožívání - dobře ověřená psychologická teorie by měla umožnit predikci dalších dějů. Příkladem nosné teorie je teorie kognitivního vývoje Jeana Piageta – popisuje vývojové fáze dítěte.
V praxi je realizace nesnadná, protože předvídaní určitých dějů může ovlivnit jejich průběh. Například při psychologických výzkumech lidé často intuitivně reagují v souladu s předpoklady a očekáváním výzkumníka.

4. Využití – získané znalosti můžeme aplikovat ke zvyšování lidské spokojenosti a zdraví. V tomto smyslu je psychologie vnímána jako pomáhající profese, v praxi především v klinické a poradenské psychologii. Ale také se využívá v psychologii trhu, personalistice apod.

Žádné komentáře:

Okomentovat