Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Inteligence

Inteligence

Jak už z předchozího textu vyplývá pojem inteligence jako takový nelze vystihnout jednoznačně. Každému je pojem inteligence známy, nicméně každý z nás si pod tímto pojmem můžeme představit něco trochu jiného.
Inteligence není jednou provždy daná a trvalá vlastnost nebo schopnost jednoznačně definovaná – a tedy snadno jednoznačně měřitelná. Inteligence se začala zkoumat koncem devatenáctého století a od té doby se tento výzkum široce rozvinul. Mezi jednotlivými psychology neexistuje shoda v tom, co se rozumí pod pojmem inteligence.
Pojem inteligence zavedl do psychologie v 19. století filozof a sociolog H. Spencer. Dnes existuje v psychologii nepřeberná řada názorů ohledně vymezení pojmu inteligence.

W. Stern- Inteligence je obecná schopnost psychického přizpůsobení se člověka novým životním podmínkám a úkolům.

D. Wechsler -Inteligence je úhrnná nebo globální schopnost individua účelně jednat, rozumně myslet a vypořádat se účinně se svým okolím.

Thorndike - Inteligence je schopnost učit se ze zkušenosti, schopnost přizpůsobit se, řešit, orientovat se v nových situacích na základě určování podstatných souvislostí a vztahů.

Žádné komentáře:

Okomentovat