Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Jeden z průkopníků ve zkoumání mozku byl nositel Nobelovy ceny Roger

Jeden z průkopníků ve zkoumání mozku byl nositel Nobelovy ceny Roger. W. Sperry, on i další badatelé se pokoušejí určit, které mozkové oblasti se podílejí na učení, myšlení, cítění atd. V Čechách je významným představitelem tohoto přístupu profesor František Koukolík, jeho knihy Lidský mozek, Vzpoura deprivantů apod. jsou velmi čtivé a zajímavé.
Směr zkoumající evoluční vývoj lidské psychiky a chování navazuje na dílo Charlese Darwina, ten poukázal na to, že se přirozený výběr promítá i do účelných projevů chování, např. ritualizované projevy při boji či páření. V tomto směru pokračoval i William James, který se domníval, že velká část lidského chování je ovlivňovaná instinkty podobně jako chování zvířat. (instinkt – projevují se tím, že v přítomnosti významných vnějších nebo vnitřních podnětů u člověka samočinně vznikají impulsy k určitému chování). Dalším průkopníkem byl přírodovědec Edward O. Wilson, ten dokazuje, že mentální procesy, které se osvědčily pro přežití nebo pro zvýšení reprodukce mají genetický základ. Tzn. evoluční psychologové předpokládají, že v mozku existují vysoce specializované oblasti například pro výběr sexuálního partnera nebo pro boj o místo v sociální hierarchii - tyto centra pak v případě potřeby aktivují vrozené adaptivní mentální a behaviorální mechanismy.

Např. výběr sex. partnera: proč si muži nevybírají velmi obézní nebo naopak velmi hubené ženy za sex. partnerky? Proč ženy po sex. aktu touží s mužem komunikovat a muži naopak usínají? 
Ženy mají potřebu být ostatními ženami přijímány, naopak muži touží mezi ostatními muži v něčem vynikat.

Žádné komentáře:

Okomentovat