Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Frankl poukázal, že jedinec může objevit smysl v životě trojím způsobem

Frankl poukázal, že jedinec může objevit smysl v životě trojím způsobem
- vykonáním činu (cokoliv děláno s ohledem na druhé se stává sebepřesahujícím, vpravdě lidským a smysluplným např. i uklízečka může najít smysl v čistotě záchodu který připravila pro zaměstnance a naopak třeba i psychoterapeut, který pracuje pouze pro zisk může svou práci zbavit smyslu a klienta ohrozit)
- prožitím hodnoty (jakýkoliv lidský zážitek, který člověka obohacuje či povznáší, zážitek uměleckého díla, krásy přírody apod.Za nejhodnotnější zážitek pokládá Frankl lásku. Může to být vztah mezi milenci, vztah mezi starými přáteli, rodičů k dětem, nebo zduchovnělá láska k člověka, který se oddává službě druhým (agapé)
„každý má své zvláštní povolání nebo poslání, aby v životě vykonal nějaký konkrétní úkol, který si vyžaduje splnění. V tom nemůže být nahrazen, stejně jako nemůže svůj život zopakovat. Úkol každého člověka je tedy stejně tak jedinečný, jak je jedinečná jeho příležitost splnit jej.“
- Utrpením (Ač bychom utrpení neměli vyhledávat, je přítomné v každém lidském životě. Trpící člověk se stává hrdinou tehdy, když promění své utrpení v morální vítězství.)

Existenciální vakuum (vnitřní prázdnota) – označuje postrádání smyslu života, stojí u kořene velkého počtu sebevražd, zvlášť u zjevně úspěšných lidí včetně studentů. Stejně tak souvisí s alkoholismem, delikvencí mládeže, krizí stárnoucích lidí apod. S tímto pojmem také úzce souvisí pojem nedělní neuróza.
Vřelé doporučení knih E. Frankla:
Člověk hledá smysl – úvod do logoterapie, Vůle ke smyslu, Lékařská péče o duši, A přesto říci životu ano, Co v mých knihách není

Žádné komentáře:

Okomentovat